Energielabel bij verhuren

Ook voor huurders en verhuurders is het energielabel belangrijk

Energielabel voor huurders

Huurders hebben recht op informatie over het energielabel dat bij de te huren woning hoort. Woningen van woningcorporaties zijn bijna allemaal al voorzien van een energielabel. De labelklasse en de daarbij behorende energiezuinigheid of -onzuinigheid telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). De maximale huurprijs van een huurwoning wordt bepaald door dit puntensysteem. Hoe meer huurpunten, hoe hoger de maximale huurprijs.

Energie label advies - huurder

Waarom heb je een energielabel nodig wanneer je een woning gaat verhuren?

Een geldig, geregistreerd energielabel is verplicht wanneer je je huis gaat verhuren. Beschik je niet over een geldig, geregistreerd energielabel? Dan riskeer je een boete van maar liefst €435,00! Daarnaast is het vanaf 1 januari 2022 verplicht om bij een advertentie de labelklasse te vermelden waarbij een geldig energielabel moet zijn afgegeven.

Energie label advies - energierekening

Bepaalt het energielabel de hoogte van de energierekening?

Het energielabel is niet direct van invloed op de hoogte van de energierekening. Het energielabel gaat vooral over de mate van isolatie en de energiezuinigheid van installaties als de centrale verwarming. De energierekening is gebaseerd op het energieverbruik. Dit kan, ook als je in een zeer energiezuinige woning woont hoog zijn. Door te stoken met mate, weinig water te gebruiken en door apparaten uit te schakelen wanneer je deze niet gebruikt kun je besparen. Ook de grootte van het gezin kan van invloed zijn op de energierekening.
Het kan dus zijn dat jij een lagere energierekening krijgt dan je buren, ook als jullie hetzelfde energielabel hebben.

Energielabel aanvragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!